Prins William and Kate Middleton gaan trouwen. Onze felicitaties uiteraard, maar daar gaat het hier niet om. Waar het wel om gaat is de manier waarop het huwelijk werd aangekondigd: via Facebook en Twitter. Toen ik uit professioneel oogpunt later die dag de cms-gestuurde websites van prins Charles en Buckingham Palace bekeek, bleek daar van een huwelijksaankondiging nog helemaal niets te vinden. Moraal van deze intro: het zwaartepunt van internet kantelt razendsnel van traditionele websites naar social media. Er is op deze plek al eerder een lans gebroken voor social media, maar nu zien we dat deze vormen van digitale communicatie als een lawine over ons heen komen. En terecht.
We merken vaak dat veel ondernemers nog geen enkele feeling hebben met social media. “Ik geloof er niet in” of “Je vrienden zoek je toch zelf op, dat doe je toch niet via Facebook?”. Maar daar gaat het niet om. Het is puur een kwestie van marketing. Facebook, Hyves, Twitter, Blogger, Youtube, Linkedin en zelfs Flickr bieden ook voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf een scala aan nieuwe mogelijkheden. Ik vind dit een uiterst boeiende ontwikkeling, die een geheel nieuwe kijk op je internetstrategie vraagt en die veel nieuwe mogelijkheden schept waar ook het mkb van moet profiteren. Waar het in essentie om gaat is dat je internet niet gebruikt in de hoop en verwachting dat je doelgroep je website vindt, maar dat je als ondernemer zelf actief wordt op die plaatsen waar in elk geval een deel van je doelgroep op inlogt. En dan is het de kunst en uitdaging om ze je ook aan je te binden. Ik zal niet zeggen dat traditionele websites snel overbodig zullen zijn, maar ik geloof absoluut dat hun rol binnen een aantal jaren behoorlijk gemarginaliseerd zal zijn – met uitzondering van webshops en sites waar bezoekers gerichte informatie zoeken. Maar als je de ontwikkelingen ziet op het gebied van blogs – en wie gaat er nog zelf een blog op z’n site zetten als Blogger en WordPress uitstekende diensten verlenen – hoeft het niet lang te duren voordat we ook met webshops aanhaken op gratis standaard portals, die je toch ook een eigen smoel kunt geven.
Het mooie van social media is dat je contacten, vrienden, volgers, of hoe het ook allemaal genoemd mag worden, via Facebook of Twitter de meldingen kunnen zien die je als ondernemer kwijt wilt. Als je contacten dat bij Facebook als “leuk” aanvinken, kunnen hun contacten dat ook weer zien. Plaats een blog op Blogger of WordPress, en je lezers kunnen dat vervolgens met een druk op de knop aanbevelen via diverse social media. Ik geef toe, het kost wat tijd om je informatie via deze sites bij te houden, maar dan praten we misschien over een kwartiertje per dag. Plus, als je het slim aanpakt, kun je je Twitter ‘tweets’ automatisch doorplaatsen op Facebook. Of andersom. Of op Linkedin. En het mooiste is nog dat het meestal nog gratis is ook.
Natuurlijk kost het wel wat tijd voordat je een kring van contacten of volgers hebt opgebouwd, maar let op: binnen de kortste keren heb je de smaak te pakken. Bij het opzetten van een social media-strategie en het instellen van de pagina’s op bijvoorbeeld Facebook, Hyves en Blogger kun je natuurlijk altijd aankloppen bij je webdesigner of internetspecialist. Ook wij helpen onze klanten daar nu mee.
Eén zeer belangrijk argument heb ik nog buiten beschouwing gelaten: hoe meer je naam via diverse bronnen op het internet voorkomt, hoe vaker Google je kan vinden. Google bijvoorbeeld maar eens op ‘Seashore Media’. Dus waarom zouden we hier kansen laten liggen?