Het leek een paar jaar geleden nog allemaal zo mooi. Een website zou geld gaan opleveren als je anderen zo ver kon krijgen om daar op te adverteren. Dat werkte aanvankelijk best. En als adverteerder hoopte je op extra omzet via een online advertentie. Dat werkte eerlijk gezegd meestal heel wat minder goed. Want inmiddels kennen we die handige browser ad-on vrijwel allemaal wel: de adblocker. Gevolg: menig website ziet de inkomsten uit advertenties dalen.
Twee jaar geleden had ongeveer 20% van de internetbezoekers een adblocker, maar dat is inmiddels opgelopen tot bijna 50%. Mensen haten nu eenmaal advertenties op websites, en dan vooral als ze via een pop-up op het scherm verschijnen. Pop-up killers zitten al in browsers en je kunt er op wachten dat het blokkeren van advertenties straks gewoon direct via de browser kan. De Brave-browser zal daar binnenkort al mee komen.
Maar wat moet je dan als je website advertenties bevat waar je toch wat geld mee verdient? Je bezoekers vrijblijvend waarschuwen om die uit te zetten? Dat zullen de meesten gewoon negeren. Of keihard de toegang weigeren zolang een adblocker aanstaat? Dat is niet erg vriendelijk, en kan als een boemerang werken. De bezoeker vertrekt en komt nooit meer terug. Daarom zal je met de adblocker moeten leren leven. Ik gebruik er zelf ook een, en ben niet van plan daarmee op te houden.
Is er een oplossing? Ja, die is er. Maar die vraagt welk een andere manier van denken. En zeker als je van advertenties afhankelijk bent zal je het niet leuk vinden. Ga advertentieloos. En vervang advertenties door betaalde content. Ik ken al een bedrijf die deze stap binnenkort gaat maken. Content is bovendien voor een websitebezoeker veel interessanter dan een advertentie, waar je bovendien maar van moet hopen dat daar op wordt doorgeklikt. En de voormalige adverteerders kunnen via betaalde content veel meer informatie kwijt dan in de beperkte ruimte van een advertentie. Dat betekent dat ook de adverteerder een omslag moet maken.
“Is er een oplossing? Ja, die is er. Maar die vraagt welk een andere manier van denken”
Maar vergeet een ding niet: het moet altijd duidelijk zijn dat het om gesponsorde content gaat, want het mag natuurlijk nooit met objectief redactioneel nieuws worden verward. Vooral voor websites die gewend zijn om nieuwsberichten te plaatsen, kan dit een uitdaging zijn. Maar dat is een probleem dat al bestaat zolang er kranten en tijdschriften bestaan. Zo moeten kranten bij elk bericht dat niet uit de eigen journalistieke koker komt melden dat het een advertentie of een ingezonden mededeling is. Het verwarren van fictie met feiten is een verontrustend probleem, zoals we dat inmiddels met social media ervaren. En daar moet een beheerder van een website natuurlijk niet aan meewerken.